Pelituolit: Ultimaattinen ostajan opas

Harkitsetko pelituolin ostamista itsellesi tai jollekkin toiselle? Tässä oppaassa käymme läpi, mitä asioita pelituolilta pitää edellyttää ja mistä sellainen kannattaa ostaa.

Tämä artikkeli käy läpi:
 • Pelituoleja on erilaisia
 • Pc pelituolit
 • Konsoli pelituolit
 • Ajosimulaattorin penkit
 • Säkkituolit
 • Tunnetuimmat gaming chairit
 • Mitä kannatta huomioida pelituolia ostaessa
 • Muuta huomioitavaa

Pelituolit ovat pelaajia varten suunniteltuja tuoleja. Pelaajat istuvat päivässä jopa kymmeniä tunteja lähes paikoillaan, jonka takia ergonomiaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Ergonomian lisäksi on huomioitava myös pelaajan asento ja liikkuminen. Asennon on säilyttävä otollisena maksimaaliseen performanssiin pelistä riippumatta.

Nimestä huolimatta pelituoli ei ole tarkoitettu vain pelaajille. Kuka tahansa voi hyötyä pelituolista jos:

 • Työskentelet toimistossa ja haluat parantaa tuottavuutta
 • Työskentelet kotoa käsin ja vietät paljon aikaa istuen
 • Kärsit selkäkivuista
 • Kroppasi ei ole tarpeeksi kestävä ja tarvitse lisätukea istuessasi
 • Vietät paljon aikaa koneella töitä tehden tai pelaten
 • Haluat istua mahdollisimman mukavalla tuolilla

Ensimmäiset markkinoille ilmestyneet pelituolit olivat niin kutsuttuja ”racing chairs” eli ajosimulaattori penkkejä jotka palvelivat nimensä mukaista tarkoitusta. Niissä pyrittiin kopioimaan urheiluautojen penkkien huippuominaisuuksia.

Nykyään pelituolit ovat kehittyneet ja tuotevalikoimista on tullut erittäin kattavia. On monenlaisia pelituoleja, jotka vastaavat erilaisiin tarpeisiin eri lähtökohdista oleville pelaajille. Koska valinnanvaraa on runsaasti, me kokosimme kattavan ostajan oppaan. Näin voit helposti selvittää minkälaista pelituolia juuri sinun tarpeesi vaativat.

Pelituoli kovassa käytössä

Pelituoleja on erilaisia

Voimme karkeasti kategorisoida pelituolit eri ominaisuuksien perusteella. On olemassa neljä perinteistä pääkategoriaa jotka ovat:

 • PC pelituolit
 • Konsoli pelituolit
 • Ajosimulaattori penkit
 • Säkkituolit

Sinulla todennäköisesti on jo tietynlainen idea siitä minkä näistä neljästä pelituoli-lajista haluat ostaa, koska se riippuu siitä mihin tarkoitukseen tuolia etsit. Käydään läpi pääkategoriat hieman tarkemmin.

PC pelituolit

PC pelituolit ovat kaikkein tyypillisimpiä pelaajien hankkimia tuoleja.

Nämä tuolit on suunniteltu pöytäkoneella pelaaville, jotta saat mahdollisimman paljon irti pelisessioistasi. PC pelituolit sopivat hyvin myös toimistokäyttöön.

Tyypillisesti nämä tuolit koostuvat viidestä jalasta, joissa on rullat liikkumista varten. Päätä ja alaselkään varten löytyy useimmiten erilliset tuet jotka kuuluvat pelituoli -pakettiin tai tarjotaan lisävarusteina. Myös käsinojiin on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä ne saadaan säädettyä ergonomiseen asentoon, joka helpottaa hiiren käyttöä vaikka liikerata olisi suuri esimerkiksi FPS-pelejä pelattaessa.

Kaikki pelituolit ovat yleensä säädetty siten, että pelaaja istuu ergonomisessa kulmassa, mutta tarvittaessa tuolin selkänojaa saa säädettyä itselle sopivaksi.

Näitä pelituoleja ei kannata sekottaa ajopelejä varten suunniteltuihin ajosimulaattori penkkeihin.

Konsoli pelituolit

Kaikki meistä ei vieläkään pelaa tietokoneella, jonka takia myös konsolia varten tarkoitetuille konsoli pelituoleille on omat markkinansa. Tottakai voit käyttää myös perinteisetä PC pelituolia konsolilla pelatessa, mutta jos haluat hifistellä voit hankkia siihen tarkoitetun tuolin.

Yleensä konsolituolit ovat L-muotoisia lattialle asetettavia istuimia, joissa ei ole mukana rattia tai polkimia vaan ne on hankittava erikseen. Joissakin tuoleissa on kuitenkin pitkälle viety käyttökokemus siten, että tuolissa itsessään on kiinni myös vaihdekeppi jolloin vaihteita ei tarvitse operoida pelkästä ratista.

Ne ovat kuitenkin epämukavempia kuin PC pelituolit, mutta eihän ralliautojen penkkien kuulukkaan olla vapaa-ajan istuimia. Kuitenkin konsolituolit tukevat pelaajaa paremmin, kun hän käyttää polkimia ja liikuttaa rattia. Saattaa myös olla, että tuolin selkänoja joustaa edes takaisin.

Ne saattavat pitää myös sisällään ominaisuuksia tai ylimääräistä teknologiaa, joka helpottaa konsoli pelaamista kuten esimerkiksi kaiuttimia tai USB-portteja.

Ajosimulaattori penkit

Kuten vähän äskeissä aiheessa sivusimme. Ajosimulaattorin penkit voidaan mieltää konsoli pelituoleina, mutta niissä on usein ratti ja polkimet mukana. Ajotuoleja löytyy runsas valikoima netistä, koska ne ovat olleet olemassa pelituoleista kaikkein pisimpään.

Tuolit on suunniteltu siten, että ne säilyttävät mukavuutensa pitkienkin ajosessioiden jälkeen. Normaali tuolilla selkä ja hartiat olisivat satavarmasti jumissa ja ajokokemuskin jäisi puolitiehen.

Kuitenkin se mitä voidaan ajosimulaattorien penkeistä todeta on, että hinta on todella kallis verrattuna muihin pelituoleihin. Keskimäärin ajopenkki maksaa jopa kaksi kertaa enemmän kuin muu vastaava pelituoli.

Säkkituolit

Säkkituolit eivät ole varsinaisia pelituoleja, mutta ”gamereiden” keskuudessa ne ovat olleet jo pidempään käytössä.

Ne sopivat parhaiten konsoli- tai tv-pelaajille jotka eivät istu työpöytänsä ääressä. Säkkituolit on enimmäkseen tarkoitettu löhöömiseen, jossa asento ei välttämättä ole kaikkein ergonomisin, mutta silti pelaajalle mukava.

Säkkituolien suurin etu on ehkä se, että niitä voi liikuttaa mihin haluaa sillä ne eivät vie juurikaan tilaa. Lisäksi ne ovat huomattavasti edullisempia kuin muut vastaavat pelaajille kehitetyt tuolit.

Tunnetuimmat gaming chairit

Ostaessasi pelituolia on sinulla valittavissa runsas määrä erilaisia variaatioita erituoleista eri valmistajien toimesta. Pelituoli merkkejä löytyy lähes yhtä paljon kuin itse tuoleja, joskin toiset on niistä tunnetumpia ja mukavuudeltaan parempia. Yleensä hinta ja laatu kulkevat pelituoleissa käsikädessä.

Et voi verrata esimerkiksi Prisman tai Citymarketin pelituolia, siihen erikoistuneen yrityksen valmistamaan räätälöityyn pelituoliin joita käymme seuraavaksi läpi.

Jotkut brändit ovat räätälöineet tuolinsa juuri pelaajia ajatellen ja ovat käyttäneet ammattipelaajia koe istumaan tuolejansa. Tämän takia oikean brändin valitseminen on hyvin tärkeää, sillä tuolin on tarkoitus kestää useita vuosia.

SecretLab

SecretLab on ehkä tällä hetkellä markkinoiden kuumin nimi, mitä pelituoleihin tulee. He eivät tarjoa hirveän kattavaa valikoimaa tuoleista, mutta niiden tuolien laatu joita on saatavilla on uskomaton.

SecretLab tarjoaa laadukkaista materiaaleista valmistettuja pelituoleja sopivaan hintaan. Hintaan jossa laatu kohtaa pelaajien tarpeet. Se mikä on varmaa on, että SecretLabin pelituolit eivät jätä ketään kylmäksi. Saat mukavuutta, ergonomisuutta ja aitoa pelituntumaa näiden tuolien avulla.

DXRacer

DXRacer on yksi tunnetuimmista peloituolivalmistajista, joka on hyvin tunnettu ammattipelaajien keskuudessa. Tuolit on suuniteltu pelkästään pelaajille tai ihmisille jotka viettävät jopa kymmeniä tunteja koneella päivässä.

Huonoina puolina voidaan kuitenkin mainita korkea hinta vaikka laatu on päätähuimaava. Kaikki DXRacerin pelituolit näyttävät meko samanlaisilta, mutta ne kestävät jopa vuosia kovassa käytössä.

Mitä kannattaa huomioida pelituolia ostaessa?

Pelituolia ostettaessa on useita asioita jotka kannattaa ottaa huomioon mikäli halua löytää itselleen juuri sen parhaimman vaihtoehdon tuhansien joukosta. Ennen kuin kiirehdit ostamaan tuolia, ota ainakin nämä seuraavat asiat huomioon:

Ergonomisuus

Kaikkien tuolien tärkein ominaisuus on ergonomisuus. Toisin sanoen tuoleissa kannattaa kiinnittää erityistä huomioita siihen, kuinka hyvin ne tukevat kroppaa pitkien pelisessioiden aikana. Kun sinulla on oikea tuoli käytössä ei pitäisi esiintyä lihaskipuja tai noidannuolia eikä muutakaan vastaavaa tukirangan ongelmaa.

Laatu

Pelituoleissa materiaalien laatu korostuu. Tuskin haluat, että tuoli on käytössä muutaman päivän pitkien pelisessioiden ajan, kunnes huomaat että pinta on kulunut tai tuolin osia on hajonnut vaatien takuu-huoltoa.

Käsi, niska ja selkätuki

Hyvissä pelituoleissa on aina viimeisen päälle suunnitellut tuet käsivarsille, niskalle ja selälle. Etenkin ristiselän asento korostuu, kun pelisessiot venyvät pitkiksi jopa usean tunnin yhtämittaisiksi kilpapeleiksi.

Painorajat ja pituus

Ennen pelituolin ostamista on tärkeää tutustua tuolin ominaisuuksiin siten, että esimerkiksi painorajat ja selkänojan pituuden on tarkasti selvillä. Et halua aikuisena ostaa junioreille suuniteltua tuolia tai toisinpäin.

Muuta huomioitavaa

Vielä muutamia huomionarvoisia asioita ennen pelituolin ostamista. Muista tarkistaa aina kokemukset ja arvostelut, jotta tiedät mitä ihmiset pelituolista sanovat. Kiinnitä huomiota myös tuolista tarjottavaan takuu-aikaan sekä asennukseen. Lue suosituksia ja katso meidän arvosteluitamme eri pelituoleista.