Parhaat tietokoneet vertailussa

Etsitkö itsellesi tai yrityksellesi tietokonetta? Me vertailimme parhaat tietokoneet siten, että voit itse löytää parhaan ratkaisun oman budjettisi puitteissa.

Tietokoneen valitsemisessa on useita asioita, jotka on tärkeä pitää mielessä suunnitellessa uutta investointia. Erilaisia tietokoneita on tuhansia erilaisia ja se mikä niistä kannattaa valita, riippuu täysin käyttötarkoituksesta.

Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat vaihtoehdot erilaisten tarpeiden mukaan. Voit joko lukea koko artikkelin tai siirtyä suoraan sisältöön alapuolella olevista pikalinkeistä.

Aloita käyttöjärjestelmästä

Tietokoneisiin on mahdollista saada useita eri käyttöjärjestelmiä, kuten Ubuntu, Linux, Windows, Mac ja Google Chrome OS. Näistä ylivoimaisesti suosituimpia ovat Windows ja Mac, joista voimme suositella molempia.

Windowsin käyttöjärjestelmä on kaikkein yleisin ja ehkä helppokäyttöisin vaihtoehto kenelle tahansa. Onneksi se löytyykin lähes kaikista tietokonepaketeista ja se on mahdollista tilata myös itse kootuille tietokoneille.

Vastaavasti Macin käyttöjärjestelmät löytyvät vain Applen tietokoneista. Ne ovat Windowsin tavoin myös helppokäyttöisiä, mutta tarjoavat enemmän mahdollisuuksia etenkin kokeneemmille tietokoneen käyttäjille ja koodareille. Ainoana haittapuolena on niiden arvokas hinta, vaikka ne hinta-laatusuhteeltaan ovatkin aivan huippuluokkaa.

Chromen käyttöjärjestelmän saa suoraan miniläppäreille, joiden ainoa tarkoitus on internetin selaaminen.

Jos ostamassasi laitteessa ei ole käyttöjärjestelmää mukana, voit helposti netistä tilata ja asentaa valitsemasi käyttöjärjestelmän myös itse.

Pohdi käyttötarkoitusta

Kaikilla tietokoneen käyttäjillä on eri tarpeet ja odotukset laitteiden suhteen. Otamme muutamia esimerkkejä tähän kappaleeseen erilaisista käyttötarkoituksista ja niihin parhaiten sopivista vaihtoehdoista.

Yksityiskäyttö / viihde

Tässä kategoriassa riittää perustietokone, jolta ei edellytetä sen kummallisempia tehoja. Tärkeimpinä toiveina on yleensä se, että kone ei ole hidas ja sillä voi katsoa videoita ja striimejä pätkimättä.

Pelaaminen

Pelaamisessa tietokoneelta edellytetään huipputehoja. Monet gamerit edellyttävätkin tietokoneeltaan erittäin korkeita FPS taajuksia ja kykyä ylläpitää kovaa pätkimätöntä suorituskykyä myös raskailla kuormitustasoilla. Olemme tehneet erillisen artikkelin pelitietokoneille.

Yritykset ja työnteko

Yrityksille ja yleiseen työntekoon sopii yleensä samat tietokoneet, kuin yksityiskäyttöönkin. Riippuen tietenkin työnkuvasta, työkoneelta voidaan edellyttää mitä tahansa suorituskykyä ja se luonnollisesti vaikuttaa laitteiden hintaan.

Mistä tietokone kannattaa ostaa?

Tietokone kannattaa ostaa aina sieltä missä se on edullisin. Suomesta löytyy useita tietokoneita ja komponentteja myyviä liikkeitä joista voi saada tehokkaitakin tietokoneita tarjoushinnoin.

Tarjouksia ei kuitenkaan tule vastaa pelkästään etsimällä, jonka takia annamme aina omat ajankohtaiset suosituksemme parhaan hinnan löytämiseksi. 

Esimerkiksi Hintaopas tarjoaa mahdollisuuden vertaille tietokoneita kaikkein suosittujen toimijoiden kesken, kuten Jimms, Prisma, Power ja niin edelleen.

Hintavertailun avulla voi helposti säästää jopa kymmeniä euroja yksittäisten komponenttien kohdalla ja satoja euroja kokonaisissa tietokonepaketeissa.

Katsotaan seuraavassa kappaleessa budjetin mukaan parhaat tietokoneet ja läppärit.

Paras tietokone / läppäri alle 500€ budjetilla

Olemme testanneet tuhansia erilaisia tietokoneita ja arvioineet niitä. Tässä kappaleessa esittelemme parhaat vaihtoehdot alle 500€ budjetilla.

HP 14s-dq0804no

HP:n läppärit ovat tuttuja jo kymmenien vuosien takaa ja edelleen ne pystyvät pakkaamaan uskomatonta suorituskykyä edulliseen Celeron N4020 prosessoriin. Näyttönä toimii 14 tuuman full HD näyttö ja muistia on saatavilla 4 GB RAM sekä tietokoneen omaa tallennustilaa 64 GB.

HP 15-eq1801

Toinen suosituksemme on 15,6 tuumainen HP:n kannettava tietokone, jossa on AMD Athlon-prosessori, joka tarjoaa erinomaista suorituskykyä mihin tahansa aktiviteettiin. Suurin osa peleistä pyörii myös tällä setupilla, koska koneessa on 3,2 GHz prosessori ja 4GB DDR4 RAM muistia. Pakettiin kuuluu myös Radeon Graphics grafiikkapiiri, joka pyörittää hyvin suurinta osaa esimerkiksi Steam peleistä.

Järkevää pöytäkonetta ei valitettavasti saa alle 500€ budjetilla ellei halua menettää hermojaan hitauden takia. Jos harkitset pöytäkonetta esimerkiksi kotiin ja työpaikalle, suosittelemme investoimaan vähintään 1000€ siihen.